Tuesday, March 27, 2012

My paddle pop apam belang part III

Hye readers..

Bertemu kita lagi di hari2 yg sangat panas ni dengan entri terbaru yg masih bertemakan apam belang.. Sebenarnya takde apa sgt pun nak cerita just nak sharekan gambar-gambar apam belang 3rd edition that I made last week.


(Cantik tak belang dia?)



Tujuan apam ni dibuat lagi adalah atas beberapa sebab:
1) nak buat balik umah my parents sebab Alan suka sangat apam ni (berselera sangat dia makan).



2) Nak improvise warna apam. Yg haritu tak cukup interesting. So kali ni nak bagi nampak lagi cantik.

3) Gian nak buat corak lagi.

4) Teringat my friend cakap twins dia suka sgt makan apam belang yg I bg ni.



Ni gambar diorang masa baby.. Sekarang dah besar pun.. ;p
Sian diorang dapat makan sket je arituh sebab bagi sikit je sampai mummy diorang cakap tak cukup ;)



5) Kasra Alia pun cakap mama dia suka apam tu and suruh buat lagi, so bila dengar permintaan tinggi semangat makin berkobar-kobar nak buat lagi..

Maka kat bawah ni adalah hasil the 3rd edition of my apam belang a.k.a apam paddle pop sebab bila siap layering part dah rupa colour ice-cream paddle pop ;p




4 colours were used on that particular day.










Ok, bila dah berjaya dengan cemerlangnya buat apam ni. Persoalan yg berada di minda sekarang ialah kenapa apam ni bila masak jadi cam apam mekar yg kecik2 tu..bila nasak dia macam pecah kembang mekar seperti gamba di atas ni? hahaha..

So I did come up with a few inferences:
1) maybe it was steamed more than 30 minutes..So bila dah terlampau gebu, possibility nak pecah tinggi..

Why did I come up with such inference..
The reason is based on the 2nd edition of my apam belang.. See the picture below:


(haa, nampak tak dia cam merekah sket..tu lebih beberapa minit je tuh dah nampak rekah sket-so arituh lebih banyak minit,dat's y rekah banyak)

Tak tahulah betul ke tidak inference yg dibuat..Hanya andaian di minda je.. So sesape yg terbaca blog ni and sgt expert bab2 masakan ni dan tau kenapa dia jadi camni, boleh tak tolong komen kat bawah ni.. I really wanted to know why dia jadi camtu agar next time dia tak jadi dah camtu ;)

p/s: yg tau nape kek yg elok di masak pon sometimes merekah pon boleh bagi explaination..I nak tau sgt nape ye.. Thank you ;)


Gambar marble cake yg my group buat masa pastry workshop ;)

4 comments:

Euphoria Hana said...

oK dah tau kenapa kek biasanya akan merekah kalau masak.. According to Norhayati Hussin (2012), kek merakah di ats apabila masak disebabkan cara ia dibakar. Untuk mengelakkan merekah, kek hendaklah dimask dgn api bawah dulu..Kemudian baru disambung dengan api atas untuk seketika. Wallahualam.

Anonymous said...

Nampak cm sedap jer. Bila lar dpt rasa air tangan org tuh kan.

love,
dL

Anis Azmee said...

miss diana..
cantiknyer apam nie..
tolonglah post macamane nak buat apam
padle pop tuh..*wish sgt * macih miss


ur student
anis <3

Euphoria Hana said...

Dear Anis,
I posted the recipe in the first edition of apam belang entry.. Cuba check kat situ ye dear ;)