Thursday, March 22, 2012

Berserikah kuih seri mukaku? ;p

Holla everyone..

Lapar tak hari ni? Kalau tanya pasal lapar ni, memang 24 jam lapar kan. Nak2 yg jenis suka makan ni kan (cakap pada diri sendiri ;p) Tambah-tambah yg suka mengidam tapi takde isi pun (cakap pasal diri sendiri lagi ;p) Cakap pasal mengidam ni, it started with when I started to crave to eat seri muka. Dah lama sgt tak makan kuih tu. At first just I had just craved for it and I started to urge my mother to cook it. My mother however, kept on asking me to buy the ingredients first then she would cook for me. Biasalah, pemalas punya pasal nak pergi kedai, I kept on delaying it until one fine day I accidentally saw a recipe posted by my ex-teacher via fb. Looking at the seri muka picture itself made me started to drool crazily as it had me couldn't bear anymore. As a result, I decided to go quickly to find the igredients needed to make seri muka on that particular day and decided to do it by myself with the supervision of my mother :)

So, here I would like to share the recipe that I used in order to cook seri muka which I took from My Resepi:

Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )

Bahan lapisan bawah:-

  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak

Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)

Cara-cara

  1. Untuk lapisan bawah:-
A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratak an permukaan pulut tadi.

(Tekan-tekan sampai sekata dan padat)

Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.

Untuk lapisan atas:-

1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pun boleh.

2) Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Dii kuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...


3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!


4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....

PERINGATAN...kuih ini hendak la betul2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

Okay. Tulah resepinya.. Since that was my first time cooking it, the look of the seri muka did not really turn nice.. Hehe. Luckily, it still tasted okay.

Ni lah rupa dia my seri muka..Jgnlah gelakkan ea sebab rupa dia hodoh.first time ni buat..hehehe ;)

2 comments:

Anonymous said...

Eee eee.. Cntik nya kuih serimuka cyg buat. titew tutew la..

love,
dL

Euphoria Hana said...

hehe bapoklah menganjing awk ni..titew bagi kuih seri muka atas muka awk kank..haha..nant berseri2 muke bby..hahahahah